Pages

Thursday, 31 March 2016

Lempeng lembut yang superb!



Salam warga blogger,

Kali ni aku nak share ngan korang resepi lempeng yang super duper lembut. Before tu meh story skit kisah lempeng yang menjadi favourite sejak aku mula kenal erti sedapnye makanan2 lejen ni haa...

Dahulunya masa zaman kanak-kanak aku memang tak suka langsung ngan lempeng..kalau bangun pagi, ada bekfes lempeng memang rasa macam hilang mood je..Almaklumla kanak-kanak kan...bangun je pagi berangan nak breakfast orang putih..konon-konon makan koko crunch ngan susu la..pastu x abis pun..hahah

Bila umur semakin meningkat, baru aku kenal erti makanan yang sebenar..sikit demi sikit kemahuan untuk mencuba dan merasa makanan yang dahulunya memang tak suka terus jadi suka..itulah namanya pengalaman kan...tak cuba tak tau..so pada mereka yang masih still memilih and tak makan itu ini tu sebenarnya minda kamu yang menguasai tahap selera kamu..cuba lah cuba apa yang kamu x suka tu pasti akan jadi suka..macam aku gak la dulu durian langsung x boleh makan, but now boleh lah terima rasa walaupun hanya seulas..at least ada usaha mencuba di situ..huhu..

Ok, tak mo panjang lebar, meh nak kongsi resepi lempeng...before tu, aku kalau makan lempeng mmg suka cicah kari, kari sardin, sambal tumis bilis dan sambal tumis hijau..kebetulan masa terciptanya lempeng ni seingat aku ada lebihan lauk kari ikan ..nak buang memang sayang, x baik membazir nnti rezki susah nak dtg..ok jom layan...

Bahan-bahan : (bancuhan untuk 10 keping lempeng saiz piring cawan @ seperti di gambar)

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 sudu teh garam halus
1 biji telur


Cara memasak :

1.  Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender)
2.  Ambil satu senduk bancuhan tepung yang dikisar tadi dan dileperkan ke dalam kuali non-stick.
3.  Jangan terlalu tebal, goyangkan kuali ke kiri ke kanan smpi bancuhan menutupi tapak kuali non          stick tu yea..
4.  Bila bahagian bawah lempeng telah garing sedikit, Balikkan lempeng supaya bahagian atas juga         dapat di garingkan
5.  Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
6.  Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari. 


No comments: